lördag 12 juni 2010

Folkbildning med konsten som instrument

En debatt har blossat upp med anledning av utställningen "And there was light" i Eriksbergshallen i Göteborg. Många krönikörer på kvällstidningar och dagstidningar anser att utställningen är "ett nöjesfält"och "ett populistiskt spektakel". Det debatterades även i P1 Nya Vågen: "Konst som lockvara". Utställningen visar renässansen i ett nytt ljus (därav titeln) med hjälp av modern tekonologi med bland annat pekskärmar och videofilmer. Intiativtagarna är Göteborg & Co och Excellent Exhibitions ; två privata företag (Göteborg & Co ägs till viss del av kommunen). Excellent Exhibitions är ett event- och marknadsföringsbolag vars affärsidé är "att projektleda, producera och marknadsföra internationella utställningskoncept inom konst, kultur och vetenskap". Göteborg & Co arbetar för att marknadsföra Göteborg som stad och locka besökare likväl som nya stadsbor.

Kritiken består av användningen av konst som ändamål för annat än sig själv, som ett reklamjippo och lockbete. Opponeringen av att göra konsten tillgänglig och att använda ett kommerisellt formspråk på utställningen. Konsten har blivit en produkt med ett pris alla kan ta del av, istället för något ovärderligt, elitistiskt och intellektuellt. Men är det fel? Början till kunskap om konsten måste ha sin start någonstans och med hjälp av dagens teknik ger man en pedagogisk renässansresa för dagens barn och ungdomar. Ett språk och medie de är vana vid, men med nytt innehåll.

Museum har ofta en stämpel på sig att vara dammsamlare, tråkiga och omoderna. De representerar en förgången tid där historien, berättandet var av betydelse. Narrativen skulle vara objektiva och besökarna var passiva åskådare. Rollen som muséerna haft känns förlegad och tillhör en gammal idévärld. Jag, som är konststuderande och ny till denna kulturvärld, kan tycka att det är uppfriskande när ny luft och tankar strömmar in i en gammal värld. Med detta sagt, menar jag inte att "And there was light" ska sätta normen för framtida konstutställningar, men tanken på att visa konst som evenemang istället för som utställning är mycket intressant. Att göra betraktaren och åskådaren aktiv i sin roll som besökare, leder till en större kunskap och måhända ett större intresse. Hoppas detta evenemang ger mersmak för dagens barn och ungdomar, men givetvis ovana vuxna besökare.

DN: Sinziana Ravini fullkomligt sågar utställningen och kallar det " en del av Berlusconis nationalpopilistiska partiprogram" och "ett nöjesfält". Hon saknar feminisktisk kritik av det manliga geniet. Ibland blir jag så trött på pretentiösa utställningar som ligger på en sådan teoretisk och filosofisk nivå att jag har lust att kräkas. Jag vill kunna strosa runt och bli delaktig av kulturen utan att dricka rödvin och vara fisförnäm snobb. Försök locka barn till en sådan utställning. Det är ändå de som ska föra vidare intresset.
Ett varierat utbud av museum och utställningar måste finnas, det ena utesluter inte det andra.

Läs även artiklar i Expressen, GP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar