onsdag 9 juni 2010

Raggare möter kulturelit i "Bilen i våra hjärtan"

Häromdagen var jag och besökte "sommarens konsthändelse" här i Skövde "Bilen i våra hjärtan". Skövde Kulturhus har tagit intiativet till en omfattande uställning som även inkluderar workshops i deras "Kulturlabb på hjul".
Utställningen visar bilen som ett kulturfenomen, vilken har haft en övergripande påverkan på samhället och människan. Under Kulturhusets tak har 14 konstnärer samlats för att ställa ut verk med bilen som utgångspunkt. Skövde kulturhus vill engagera och locka en bredare publik, inte bara konstintresserade utan också de med bilen som hobby. Det vill säga att bland besökarna skulle man lika väl kunna se akademiker som raggare. Föra samman två motpoler inom kulturvärlden, vilka alltid inte har acccepterat varann; raggare och konsteliten.



Bodil Furu visar videon "Errol Nordstedt alias Eddie Meduza", kungen av raggarna. Kultureliten har tagit avstånd från hans nochalanta och arroganta attityd och hans tabubelagda musik. Men som många andra artister och konstnärer kommenterade han samhället genom hans alster, men på ett annorlunda sätt.




Begrepp som maskulinitet och kraft ser man ofta kopplas ihop med bilen. I sitt verk "Transmission" komplicerar Maria Friberg bilen som fenomen. Videon är filmad från undersidan av bilar och visar underredet. I all sin enkelhet vill Maria Friberg ge bregreppet maskulinitet en mer komplex betydelse. Dagens inställning till bilen har ändrats och vi kan numer kompromissa med kraften och det "tuffa" och gå från den stora stadsjeepen till den lilla miljövänliga bilen. Genom att visa "baksidan" av statussymbolen, visar hon också dess negativa konsekvens påvår värld och vår beroendeställning till bilen.



I utställningen har Ulf Wahlberg bidragit med sina nyrealistiska målningar av bilar. Ulf Wahlberg har inspirerats av den amerikanska bilkulturen efter många resor i USA. Han har en nostalgisk inställning till bilen och skildrar i sina målningar ödesplatser där övergivna bilar lagras i rader efter varann. Bilarna är typiska amerikanska raggarbilar. Inget kaos kan man skönja i målningen trots bilarna har bakluckor vidöppna, fönstren sönderslagna och en del bilar är voltade. Omgivingen är öde med berg i bakgrunden. Det sänker sig ett lugn och en harmoni över målningarna. Påminner oss om en tid som är förgången, men som man drömskt kan längta tillbaka till.
Konstnärer som Carl Johan de Geer, Erik Krikortz, Olof Broström, John E. Franzén, Anna Johansson-Ekenstierna, Malin Sköljds, J Tobias Andersson, Daniel Andersson, Victoria Brännström och Roland Persson, finns också att betrakta i Skövde Konsthall och Konstmuseum.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar